H.essers

De logistieke dienstverlener H.Essers stelt een groeiplan op om tegen 2020 te realiseren, en dat heeft een impact op IT. De software voor hun desktopvirtualisatie en de onderliggende infrastructuur zal ook in 2020, met meer werknemers en meer omzet, vlekkeloos moeten werken. Het datacenterteam van H.Essers zoekt een oplossing die de snelheid, schaalbaarheid, productiviteit en eenvoud van een
modern datacenter omvat.

 

Deskly is de all-in-one oplossing die H.Essers zoekt.

Wat is Deskly?

Deskly is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Neoria en Shiftz. Het verenigt hyper converged infrastructure en dekstopvirtualisatie in één totaaloplossing.

Meer info over Deskly vind je op www.deskly.be

“Wat moeten we doen om klaar te zijn tegen 2020? Hoe kunnen we snel én efficiënt schakelen?”, dat is het vraagstuk dat ICT Infrastructure manager Ivar Indekeu voorgeschoteld krijgt. De nood van het management rond de digitale werkplek is duidelijk: de applicatie- en desktopvirtualisatie moeten functioneren, onafhankelijk de hardware. De digitale werkplek moet snél werken en het systeem moet te allen tijde beschikbaar zijn. Ivar en zijn team trachten hier steeds aan te voldoen. In de toekomst, met alsmaar meer werknemers en locaties, zal dit niet anders zijn.

Om deze wensen te vervullen, heeft de digitale werkplek echter een stevige upgrade nodig, alsook de infrastructuur waar het op draait.

image
image

Het belang van desktopvirtualisatie voor een internationale speler als H.Essers

H.Essers biedt transport- en logistieke oplossingen over heel Europa. Het bedrijf telt momenteel 975.000 m² magazijnruimte, een vloot van 1.460 trekkers en 3.050 aanhangwagens en heeft meer dan 6.270 medewerkers verdeeld over 70 vestigingen in 17 Europese landen. Dat IT een belangrijke rol speelt in deze organisatie is evident. Werknemers moeten altijd en overal toegang hebben tot hun digitale werkplek die software, applicaties, bestanden, printers etc. omvat.

Waarom desktopvirtualisatie met Citrix hiervoor de ideale oplossing is? “Al onze medewerkers voorzien van een laptop waarop onze bedrijfsapplicaties geïnstalleerd zijn, betekent heel wat overhead op vlak van versiebeheer, technische ondersteuning en onderhoud. Bovendien heeft slechts 25% van onze werknemers een laptop nodig. Toch moeten zowel managers, IT-medewerkers, salesverantwoordelijken als magazijniers, arbeiders en chauffeurs toegang hebben tot de digitale werkplek. Desktopvirtualisatie is de ideale oplossing. Iedere werknemer heeft een user account waarmee hij kan inloggen op een virtuele desktop die op zijn beurt toegang biedt tot de applicaties van die user. Een salesmedewerker kan inloggen via zijn laptop, een arbeider via een thin client* in één van de magazijnen. Ook buiten het H.Essers-netwerk kunnen medewerkers of externen via een token inloggen op onze virtuele desktopomgeving. Dankzij desktopvirtualisatie centraliseren en vereenvoudigen we het applicatiebeheer voor onze IT-afdeling en creëren mobiliteit en flexibiliteit voor onze werknemers. Dat is een win-win voor heel onze organisatie.”, vertelt Ivar.

“Dankzij desktopvirtualisatie centraliseren en vereenvoudigen we het applicatiebeheer voor onze IT-afdeling en creëren mobiliteit en flexibiliteit voor onze werknemers.
Dat is een win-win voor heel onze organisatie.”

Klinkt perfect. En dat is het ook, als het werkt én snel gaat. Dat laatste werd echter een probleem
dat het datacenterteam zo snel mogelijk en met het oog op de toekomst wilde aanpakken.


* Een thin client is een kleine computer zonder lokale hardware die via een netwerk wordt aangesloten op een externe server. Met een remote desktop verbinding toont de thin client het bureaublad van de centrale computer. Op die manier werken gebruikers op de server, wanneer iets wordt opgeslagen, gebeurt dat meteen op de server en niet op de thin client.

Een gedateerde virtualisatiesoftware op een traditionele infrastructuur

De virtuele desktopomgeving van H.Essers was niet meer up-to-date, en dat werkte niet bevorderend
voor de productiviteit en tevredenheid van werknemers. “We merkten dat de opstarttijd, het aanlogproces, bestanden openen,… eigenlijk de algemene werking trager en trager verliep. Deze wachttijden leidden tot frustraties waardoor werknemers, die in principe voldoende hebben aan een thin client met desktopvirtualisatie, een aanvraag deden voor een laptop. Dat is ook een logische reactie, want wie wil nu met een systeem werken dat niet naar believen functioneert? Dan zoek je alternatieven, in dit geval een laptop die je kan gebruiken zonder in te loggen op je virtueel bureaublad.”

Een logische keuze van H.Essers zou zijn om hun virtualisatiesoftware te upgraden naar de laatste
nieuwe versie van de software en deze te laten draaien op een nieuwe versie van hun traditionele
infrastructuuroplossing waar het datacenterteam uitgebreide kennis van heeft. Echter vanuit het
toekomstperspectief, is deze “gemakkelijke” keuze niet de beste.

 

Zo’n traditionele infrastructuur is opgebouwd uit drie lagen nl.: servers, opslagnetwerken en opslag & virtualisatie. Wanneer je infrastructurele wijzigingen doorvoert – zoals volumes toevoegen – betekent dat je dit niet één keer, maar drie keer moet doen. Een moderne organisatie in volle groei die snel wilt schakelen, heeft nood aan een infrastructuur met een even snelle go-tomarket. Bovendien heeft het weinig nut om de nieuwste virtualisatiesoftware te installeren, als de onderliggende infrastructuur niet kan volgen op vlak van performantie en schaalbaarheid.

Met het oog op 2020 kijkt H.Essers uit naar een upgrade van hun virtuele desktopomgeving die op een nieuwe infrastructuuroplossing draait, los van hun traditioneel servermodel. Deskly is de match made in heaven.

image
image

“Met de vingers in de neus”

Deskly is de all-in-one oplossing die H.Essers zoekt: een hyperconverged infrastructuur – nl. Nutanix – die rekenkracht en opslag in één softwaregebaseerde component combineert en die daarop de nieuwste desktopvirtualisatiesoftware draait. Hoewel Deskly qua aankoop duurder is dan de traditionele hardwarecomponenten, win je dit dubbel en dik terug in tijd, efficiëntie en dus mankracht. Dat vertelt ook Ivar: “Als ik puur hardwarematig kijk naar de tijd die ik spendeer aan het vernieuwen van onze traditionele infrastructuur tegenover het installeren van de nieuwe hyperconverged infrastructuur, dan is dat twee weken versus twee dagen. Voor ons team is dat een hallucinant verschil. Wanneer we vandaag extra volumes willen toevoegen, is dat tegenover vroeger met de vingers in de neus. Bovendien is alles wat met desktopvirtualisatie te maken heeft nu gecentraliseerd op Deskly, dat naast onze traditionele servers draait. Stel dat we Deskly moeten stilleggen, dan heeft dit geen impact op de rest van onze IT-infrastructuur.”

Vandaag draait Deskly vlekkeloos bij H.Essers en voldoet het aan de eisen van een modern datacenter:
snelheid, schaalbaarheid, productiviteit en eenvoud. Dankzij Deskly is het datacenterteam klaar om
vandaag, in 2020 en daarna de groei van H.Essers mee mogelijk te maken.

“Als ik puur hardwarematig kijk naar de tijd die ik spendeer aan het vernieuwen van onze traditionele infrastructuur tegenover het installeren van de nieuwe hyperconverged infrastructuur, dan is dat twee weken versus twee dagen. Voor ons team is dat
een hallucinant verschil. Wanneer we vandaag extra volumes willen toevoegen, is dat tegenover
vroeger met de vingers in de neus.”

Ivar Indekeu

ICT infrastructure manager H.Essers