Ineos

Om het IT-beheer van zijn sites in België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten efficiënter te maken, ging Ineos Oxide te rade bij Neoria. Na een grondig selectietraject ging de voorkeur van het bedrijf uit naar hyper converged infrastructure (HCI). Het resultaat: betere prestaties en een hogere graad van bedrijfszekerheid.

 

Waarom Ineos Oxide kiest voor standaardisering met een HCI-oplossing én Neoria? Dat lees je in deze customer case.

Het gecentraliseerd IT-beleid van Ineos Oxide

Ineos is een wereldwijde speler in de petrochemie, automotive,olie en gas. Eén van de business units van de groep is Ineos Oxide, met fabrieken in Zwijndrecht, Hull (VK) en Plaquemine (Louisiana, VS). Ineos Oxide produceert onder meer ethyleenoxide, antivriesproducten, superabsorberende stoffen voor industriële toepassingen.

 

De business unit telt ongeveer duizend medewerkers. Op elke site is een eigen IT-infrastructuur aanwezig, maar een centraal team van tien medewerkers staat vanuit Zwijndrecht in voor de IT-ondersteuning en procescontrole van de drie vestigingen. “Als business unit zijn we zelf verantwoordelijk voor het gevoerde IT-beleid”, zegt Bart De Cock, Business Systems Specialist bij Ineos Oxide.

Het gepaste advies

De samenwerking tussen Ineos Oxide en Neoria ging enkele jaren geleden van start met een traject rond shared storage. Ineos Oxide vergeleek daarbij de offertes van drie leveranciers, waarbij de voorkeur uiteindelijk uitging naar het volledige voorstel van Neoria. “Die opdracht paste binnen een ruimer kader”, legt Bart De Cock uit. “Om de IT-omgeving te kunnen virtualiseren, moet je over shared storage beschikken. Zo ging de bal aan het rollen.
Het gaat dan namelijk niet alleen om het luik infrastructuur en virtualisatie, maar ook over wat er moet gebeuren met SAP, Oracle, SQL en noem maar op.” Bij Neoria vindt Ineos Oxide voor ieder vraagstuk een gepast antwoord. “We werken al zowat tien jaar met hetzelfde team. De teamleden kennen het bedrijf intussen door en door. We beschouwen Neoria dan ook als een cruciale partner die ons met technische expertise, raad en daad bijstaat.”

Op het vlak van IT neemt de Belgische vestiging van Ineos Oxide vaak de voortrekkersrol op zich. Voor het traject rond shared storage was dat niet anders. “We proberen hier vaak nieuwe dingen uit”, legt Bart De Cock uit. “Wanneer we voor een bepaalde oplossing kiezen, maken we er eerst in België een succesverhaal van.” Hoewel de combinatie van Neoria en de toenmalige opslagoplossing binnen Ineos Oxide zonder meer een succesvolle combinatie vormde, evolueerden de vereisten van het bedrijf, waardoor een herevaluatie van de toenmalige keuze zich opdrong. “We zijn daarbij niet overéén nacht ijs gegaan en hebben ruim de tijd genomen om samenmet Neoria onze eisen te vertalen in een nieuwe infrastructuur. De voornaamste sleutelwoorden in onze zoektocht waren eenvoud, hoge beschikbaarheid en schaalbaarheid. Via het bundelen van onze verschillende IT-omgevingen konden we daarbij bovendien een goede zaak doen.”

Rekenkracht, opslag en netwerk in één oplossing

Die goede zaak bestaat uit de overstap naar een hyper converged oplossing van Nutanix. “Er speelden verschillende elementen mee”, zegt Bart De Cock. “Zo stond er in de VS en het VK een consolidatie van de active directory op het programma, waarvoor we nieuwe hardware nodig hadden. We konden al die zaken bundelen door Nutanix in huis te nemen.” Om de implementatie voor te bereiden, bezocht Ineos Oxide onder meer een referentie van Nutanix in België. In de praktijk was het echter de Britse tak van Ineos Oxide die de spits mocht afbijten. Daarna volgden de VS en Zwijndrecht. Op de sites in de VS en het VK bevinden zich Nutanix appliances met elk drie nodes. “In Zwijndrecht hebben we geopteerd voor een active-active configuratie met hoge beschikbaarheid. We gebruiken de omgeving momenteel om de kernpakketten van ons bedrijf op te draaien. Het gaat onder meer om de typische backoffice-applicaties, maar ook om ERP en VDI.”

Voor Ineos Oxide biedt de keuze voor een hyper converged infrastructuur heel wat voordelen. “We werken met een klein IT-team”, legt Bart De Cock uit. “Om flexibel en efficiënt te kunnen werken, streven we op alle sites zo veel mogelijk standaardisering na.” Hyper converged infrastructuur heeft bovendien als voordeel dat het heel wat klassieke bottlenecks vermijdt. Upgrades en updates verlopen altijd op dezelfde manier, zonder downtime. “Het is alles-in-één: rekenkracht, opslag en netwerk bevinden zich in één behuizing. In een klassieke IT-infrastructuur zijn die componenten vaak van verschillende leveranciers afkomstig. Wanneer er iets fout loopt, wijzen die elkaar dan met de vinger. Bij Nutanix raak je nooit in zo’n situatie verzeild, aangezien de gehele oplossing van één partij afkomstig is.” Tot slot biedt de nieuwe infrastructuur ook nog enkele praktische voordelen. Zo is Nutanix bijzonder compact. “In onze kleine datacenters in Engeland en de VS is dat mooi meegenomen.”

Hoge graad van bedrijfszekerheid

Het grootste voordeel schuilt voor Ineos Oxide in de standaardisering van zowel hardware- als infrastructuurpartner. “We werken nu overal met Nutanix”, zegt Bart De Cock. “We kunnen de investering in opleiding en onderhoud beperken tot die ene technologie.” Ook de opvolging is er een stuk eenvoudiger door. Eén tool volstaat voor de monitoring van het geheel.

Uiteindelijk voelt zo ook de business het verschil. De nieuwe omgeving biedt betere prestaties en een hogere graad van beveiliging. “De implementatie van Nutanix past ook binnen ons streven naar een hoge graad van bedrijfszekerheid via de hoge beschikbaarheid van IT”, besluit Bart De Cock. “Wanneer vroeger een server uitviel, raakte dat maar één applicatie. In de gevirtualiseerde wereld haalt de downtime van één fysieke server meteen een heleboel toepassingen uit de lucht. De keuze voor de combinatie van Neoria en een hyper converged infrastructuur beschermt ons tegen dat scenario. We weten dat we nu weer voor een hele tijd goed zitten.”

“De combinatie van Neoria en een hyper converged infrastructuur past binnen ons streven naar een hoge graad van bedrijfszekerheid via de hoge beschikbaarheid van IT. Het is alles-in-één: rekenkracht, opslag en netwerk bevinden zich in één behuizing.”

Bart De Cock,

Business Systems Specialist bij Ineos Oxide