Nutanix Leap on prem: een hands-on handleiding

Bart Van Praet

25/02/2020  ·   6 min read

Onze infrastructure architect Bart Van Praet is één van de twee Nutanix Tech Champions in België en preekt dan ook graag het Nutanixwoord de wereld in. Naast de blijde boodschap verkondigen, deelt hij ook gretig zijn praktische knowhow. In een reeks technische blogberichten, gidst hij ons doorheen enkele Nutanix features. First up: Nutanix Leap!

In mijn tijd als infrastructure architect heb ik al verschillende omgevingen mee ontworpen en uitgerold. Hoge beschikbaarheid en disaster recovery (DR)-mogelijkheden van deze infrastructuren waren altijd één van de meest uitdagende onderwerpen. Discussies over RPO- en RTO-vereisten en de kost van de oplossing waren dan ook dagelijkse kost.

 

Nutanix Leap logoVeel bedrijven vonden een RPO (recovery point objective) gelijk aan – of zo dicht mogelijk tegen – nul altijd de gouden graal. Over de RTO (recovery time objective) werd niet altijd even goed nagedacht. Meestal werd de herstelmogelijkheid van een omgeving tijdens de opzet van nieuwe omgevingen wel uitgeschreven en getest met een beperkt aantal workloads. Maar nadat de omgeving in productie kwam, werd het onderhouden van het Disaster Recovery (DR) Runbook en het écht testen van de DR-procedures vergeten.
Reden? Een test failover hield volgens vele van die bedrijven te veel risico’s in en was te arbeidsintensief. Een verkeerde instelling, maar wel eentje met wat waarheid in.

 

Gelukkig zijn er ondertussen heel wat oplossingen op de markt die hierbij helpen zoals Zerto, VMware SRM en tools van verschillende back-upvendoren zoals Polaris AppFlows van Rubrik. 🙌

 

Ook bij Nutanix zetten ze in op test failovers.
Enter: Nutanix Leap

 

Sinds Nutanix AOS 5.10 zit de runbook automation feature er standaard mee in. De feature werd Nutanix Leap gedoopt; Xi Leap voor de hybride disaster recovery-omgevingen, maar meer daarover in een ander blogbericht.

In deze post bespreek in Nutanix Leap on prem , toon ik hoe deze oplossing werkt en hoe je geautomatiseerde failovers en test failovers kan uitvoeren tussen verschillende hypervisors.

 

Klaar voor?
Let’s go!

 

take a leap
Ready to take a leap?

 

Vereisten

Om Nutanix Leap te gebruiken heb je volgende zaken nodig:

  • Prism Central 5.10 (of hoger) in elk datacenter
  • AOS 5.10 voor AHV of AOS 5.11 (of hoger) voor ESXi
  • 2 Nutanix-clusters
  • AOS Ultimate of Advanced Replication License

 

Overzicht

Nutanix Leap_overzicht

Terminologie: protection data en recovery plan.

Nutanix Leap maakt gebruik van enkele nieuwe concepten om op een intuïtieve, policy driven manier de bescherming van workloads te regelen, zodat Leap zowel on prem als richting een cloud kan gebruikt worden.

 

Nutanix Leap overview_1Nutanix Leap overview (nutanixbible.com)

A.     Protection Policy

Binnen Prism Central kan je protection policies defineren en gebruiken. Zo’n policy omvat RPO, RTO, retentie, de recovery-omgeving en een categorie. Handig!

Nutanix Leap protection policy_2

Protection Policy (nutanixbible.com)

B.     Recovery Plan

Een recovery plan is het effectieve draaiboek van de disaster recovery (DR), dat stap voor stap beschrijft wat er moet gebeuren bij een failover en uitlegt welke workloads er in welke volgorde moeten opstarten in welk netwerk.

Nutanix Leap recovery plan_overzicht

Recovery Plan (nutanixbible.com)

Aan het werk

1. Leap feature aanzetten

 

Om Nutanix Leap te gebruiken moet je eerst de Leap feature aanzetten op de twee Prism Central servers.

Nutanix Leap feature aanzetten_1

Prism controleert of alle vereisten zijn voldaan,

Nutanix Leap feature aanzetten_2

en geeft een how-to-use-overzicht om de fuctionaliteit verder te configureren.

Nutanix Leap feature aanzetten_3

 

2. Availability Zones aanmaken

 

Nadat Leap functioneel is op beide clusters, maak je de Availability Zones aan. Dat moet je slechts op één Prism Central doen, gezien de instelling automatisch wordt gesynchroniseerd naar de andere Prism Central. Nu al tijdsbesparend!

Nutanix Leap availability_1

Nadat je klikt op Connect to Availability Zone, geef je het IP-adres en credentials in van de Prism Central op de DR-locatie.
Weetje: een availability zone kan ook Xi Leap zijn, maar in deze handleiding gebruiken we een Nutanix-cluster in het DR-datacenter.

Nutanix Leap availability_2

Nutanix Leap availability_3

Als de connectie met het DR-target gelukt is, kan je binnen Prism Central ook de VM’s in het DR-datacenter bekijken.

Nutanix Leap availability_4

 

Zoals je kan zien in de afbeelding, draaien mijn test workloads in datacenter 1 op een VMware ESXi-cluster en behoren ze tot de categorie BVP-LEAP-DEMO.

Nutanix Leap availability_5

 

3. Protection policy instellen

 

Dan maak je een protection policy aan. Geef een naam, selecteer de locatie waar je wil recoveren en kies optioneel de cluster waar de workloads moeten terechtkomen. In dit voorbeeld maak ik failovers van de VMware ESXi-cluster naar een Nutanix AHV-cluster. De Cross Hypervisor DR-functionaliteit wordt gelukkig al even ondersteund door Nutanix.

Defineer de RPO, de frequentie (hier elk uur) en de retentie op zowel de lokale omgeving als de remote omgeving. Hier kies ik er ook voor om applicatieconsistente recovery punten te maken. (take app-consistent recovery points)

Als laatste hang ik deze policy aan de categorie BVP-LEAP-DEMO zodat het geldig is voor elke workload in deze categorie. Zo moet je niet elke nieuwe workload manueel aan de policy hangen. Weer een tijdsbesparing!

 

Hoera, onze workloads zijn nu beschermd!

 

Alle configuratie gebeurt nu automatisch en de workloads worden lokaal beschermd én gerepliceerd naar de DR-locatie zonder verdere manuele stappen. Bovendien krijg je per workload een handig overzicht.

 

Nutanix leap protection policy

 

 4. Recovery plan opmaken

 

Nu kan je het Recovery Plan opmaken.

nutanix leap recovery plan_1

Kies een Recovery locatie:

nutanix leap recovery plan_2

Definieer een opstartvolgorde.

nutanix leap recovery plan_3

 

En bepaal vervolgens de netwerkmapping.

nutanix leap recovery plan_4

nutanix leap recovery plan_5

 

Ik doe een mapping tussen source en target vlans voor failover en test failovers. VM’s zullen automatisch een IP-adres in het juiste subnet krijgen.

Je ziet op het Prism Central dashboard nu ook twee nieuwe widgets:

 

nutanix leap recovery plan_6

 

Zo, alles is geconfigureerd en je kan starten met testen of een effectieve failover uitvoeren.

 

5. Failover uitvoeren

 

Nutanix leap failover_1

Je ziet niet alleen de opties Validate, Test en Failover maar ook een Clean test VM’s.

Belangrijke opmerking: je kan deze opties enkel uitvoeren vanuit de DR-locatie!

Nutanix leap failover_2

Bij Validate doet Nutanix enkel de pre-checks en daar stopt het. Bij Test en Failover worden pre-checks ook altijd uitgevoerd, maar gaan de acties verder.

Als je een failover wil uitvoeren, kan je kiezen tussen twee soorten:

Nutanix leap failover_3

Planned failover: de laatste wijzigingen worden eerst gerepliceerd naar de DR-locatie, dan pas wordt de source workload afgezet.

Unplanned failover: Leap gaat ervan uit dat de bronlocatie niet meer beschikbaar is en werkt op basis van het laatste recovery point.

 

Je kan het volledige proces volgen in Prism Central (mits wat refresh-werk 😉).

Nutanix leap failover_4

 

Nutanix leap failover_5De Validate-stap faalt in deze testomgeving door gebrek aan Ultimate License, maar gelukkig kan je bij Nutanix steeds alle functionaliteiten testen zonder een licentie. 😉

 

 

 

 

 

Test de Leap feature vooral zelf uit, het scheelt je een pak tijd en nadenkwerk!

Wil je wat meer gedetailleerde info? Check gerust mijn YouTube demo’s:

 

 

Vragen? Bedenkingen? Ervaringen?

Ik hoor het graag!

 

 

Met dank aan:

  • Nutanix België voor het ter beschikking stellen van de 2 Nutanix Units.
  • Exclusive Networks België – en meer specifiek Mathias Massez – om de clusters mee op te zetten en het netwerk ter beschikking te stellen.
  • De Nutanix Bible van Steven Poitras: dit staaltje kunst hielp wederom om alles aanschouwelijker te maken.
  • Neoria om me de ruimte en tijd te geven om met de beste en nieuwe technologieën te experimenteren.

 

 

Bart Van Praet

Infrastructure architect
Nutanix Tech Champion